Duurzaamheid

In 2022 is de apotheek begonnen met het opzetten en doorvoeren van initiatieven ter bevordering van het verduurzamen van medicatieprocessen.

De afdeling Logistiek en Farmaceutische Dienstverlening Klinisch hebben samen met verschillende verpleegafdelingen in het Spaarne Gasthuis onderzocht op welke manier spillage van geneesmiddelen te reduceren en voorkomen is en hoe de retourstroom van geneesmiddelen verminderd kan worden.
Hierbij zijn op een aantal afdelingen bepaalde medicatie in de afdelingsvoorraad opgenomen, zodat de medicatie niet meer voor een individuele patiënt op naam hoeft te worden geleverd met het risico op spillage. Ook zijn voor verpleegafdelingen het aantal dagen uit te leveren geneesmiddelen aangepast op de gemiddelde ligduur van de patiënt (bv. van 5 dagen gereduceerd naar 3 dagen). Dit proces wordt elk kwartaal geëvalueerd.
Tot slot is een eerste stap gemaakt met de optimalisering van de poliklinische voorraden, zodat voor een behandeling op de polikliniek de voorraad is aangepast op wat nodig is.

De tekst loopt door onder de foto.

Ontwikkelingen 2023

 

Terug naar 2022 in vogelvlucht