Digitale toepassingen bij verbeteren medicatieveiligheid

Om beter aan te sluiten bij behoefte van de patiënt en de zorgverlener is het papieren poliklinische recept tijdens de eerste lockdown grotendeels vervangen door het e-recept dat via het Landelijk SchakelPunt (LSP) wordt verstuurd naar de poliklinische of openbare apotheek. In samenwerking met de openbare apotheken in de regio’s Kennemerland, Bollenstreek, Rijnland en Haarlemmermeer is een convenant afgesloten en zijn de elektronische postbussen van de apotheken ingericht in Epic. Ongeveer 75% van alle poliklinische recepten wordt inmiddels uitsluitend elektronisch verzonden naar de geselecteerde apotheek. Naast efficiënter is dit proces hiermee ook een stuk duurzamer doordat er veel minder papier gebruikt wordt.

De laatste maanden van 2020 stonden in het teken van de themamaanden medicatieveiligheid waar de digitale mogelijkheden uitgebreid zijn. Er is hard gewerkt aan een gestandaardiseerd dashboard met parameters over medicatieverificatie bij polikliniek bezoeken, bij opname en ontslag. Het nieuwe dashboard gaat in 2021 gebruikt worden door medisch managers, kwaliteitsdokters en bestuurlijke organen binnen het SG om de kwaliteit en medicatieveiligheid verder te verbeteren. Ook zijn er stappen gezet om de ontslagnavigator verplicht te maken bij het ontslaan van de patiënt. Het streven is om actuele medicatie overzichten (AMO’s) en andere medicatie-informatie na ontslag geautomatiseerd te kunnen verzenden naar thuisapotheken.

“Als arts ben ik nauw betrokken geweest bij de implementatie van het e-recept. In de praktijk heb ik ervaren hoe prettig het e-recept voor patiënten en zorgverleners is. Het digitaal doorsturen van een recept is een duurzame manier van werken die veiligheid en gemak combineert.”

Jaap Veldhuizen (KNO arts)

Terug naar 2020 in vogelvlucht