Apotheekbereidingen

De afdeling Apotheekbereidingen bereidt dagelijks allerlei verschillende soorten geneesmiddelen en toedieningsvormen (zoals ampullen, zetpillen, etc.).

Het betreft voorraadbereidingen, gestandaardiseerde individuele bereidingen, geneesmiddelen voor toediening gereed gemaakt (VTGM). Ook worden er steeds meer geneesmiddelen kant-en-klaar in een injectiespuit of infuuszak geleverd.

Bereidingsunit

 

Op de afdeling Apotheekbereidingen wordt door een enthousiast team van apothekersassistenten, farmaceutisch medewerkers en apothekers dagelijks allerlei verschillende soorten geneesmiddelen en toedieningsvormen zoals oplossingen voor intraveneuze toediening in flacons of ampullen, crèmes, capsules, dranken en zetpillen met toewijding bereid.

Dit kunnen geneesmiddelen zijn die op voorraad worden bereid, maar ook gestandaardiseerde bereidingen voor een of enkele patiënten of speciaal op maat gemaakt voor één individuele patiënt indien de situatie daarom vraagt.

Naast magistrale bereidingen worden er op de productieafdeling ook geneesmiddelen voor toediening gereed gemaakt (VTGM). Zo worden alle risicovolle geneesmiddelen zoals cytostatica en monoklonale antilichamen die in het Spaarne Gasthuis worden toegediend op de productieafdeling klaargemaakt. Ook worden er steeds meer geneesmiddelen kant-en-klaar in een injectiespuit of infuuszak geleverd.

Bij de Apotheek Spaarne Gasthuis wordt gewerkt volgens de “Goede Manier van Produceren” (GMP) richtlijnen. Wij zijn in het bezit van een GMP(-z) erkenning en zijn daarnaast ook ISO (9001) gecertificeerd. Ook hebben wij een vergunning voor het bereiden van geneesmiddelen voor onderzoek.