Implementatie spuitenvulmachine

Verreweg de meeste medicatie welke parenteraal (o.a. intraveneus, subcutaan) wordt toegediend in een ziekenhuis wordt nog door een verpleegkundige klaargemaakt. Dit kost een verpleegkundige niet alleen relatief veel tijd, maar is ook risicovol. De meest gemaakte fouten met medicatie in een ziekenhuis zijn dan ook het op een onjuiste wijze klaarmaken en toedienen van parenterale medicatie. Niet voor niets dat het klaarmaken en toedienen van parenterale geneesmiddelen continu aandacht en kwaliteitsverbetering vraagt. Hierdoor is de vraag naar in de apotheek voor toediening gereed gemaakte (VTGM) spuiten de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen.

Deze spuiten worden in de apotheek door getrainde medewerkers bereid aan de hand van gestandaardiseerde bereidingsprotocollen in een geconditioneerde omgeving en voor vrijgifte aan een kwaliteitscontrole onderworpen. Tot op heden worden deze spuiten handmatig bereid en is een verdere toename van het aantal VTGM spuiten dat door de apotheek kan worden bereid beperkt. Daarnaast kunnen deze spuiten niet gesteriliseerd worden, waardoor de houdbaarheid beperkt is tot een maximum van 5 weken in de koelkast.

Om de productiecapaciteit van VTGM spuiten te vergroten en daarnaast de efficiëntie te verbeteren is begin 2020 besloten een spuitenvulmachine aan te schaffen. De spuiten die met deze machine worden uitgevuld, worden gesteriliseerd waardoor ze niet alleen langer, maar ook bij kamertemperatuur bewaard kunnen worden. In november is de spuitenvulmachine geleverd waarna gestart is met een intensief validatietraject. Gedurende dit traject worden zowel de machine als de spuiten gevalideerd, waarna de spuitenvulmachine medio 2021 in gebruik zal worden genomen.

 

” Ondanks de obstakels die overwonnen moesten worden, zoals het feit dat de LAF-unit niet in één keer voldeed, geloof ik dat we samen werken aan een mooie toekomst voor de patiënt en de SAHZ met deze spuitenvulmachine. We houden de focus op de voortgang die we stap voor stap boeken.”

Chaimae Khamlichi, project apotheker op de afdeling Bereidingen

Terug naar 2020 in vogelvlucht