Invoering van de Falsified Medicines Directive

Om vervalste geneesmiddelverpakkingen bij groothandelaren en apotheken te voorkomen, is sinds 9 februari 2019 in Nederland de “Falsified Medicines Directive” van kracht. Dit verplicht producenten van geneesmiddelen op elke verpakking van een receptplichtig geneesmiddel een uniek serienummer te plaatsen, die is vastgelegd in een nationale database. Elke apotheek is verplicht alleen nog verpakkingen af te leveren met een geldig serienummer en deze verpakking af te melden in de database. Hiermee wordt voorkomen dat er onbewust door de apotheek een vervalst geneesmiddel wordt verstrekt.

De SAHZ heeft er voor gekozen om voor het afmelden in de klinische apotheek gebruik te maken van de Certa van Optel. De Certa is een scantafel die te vergelijken is met een kassa bij de supermarkt waar de medicatie overheen geschoven kan worden. Het scannen zorgt voor het afmelden van het geneesmiddel in de database. In de poliklinische apotheek maken we gebruik van de interface ontwikkeld door CGM.

Het afmelden in de nationale database is tijdrovend werk en in de poliklinisch apotheek werkt het een stuk beter dan in de klinische apotheek. De Optel oplossing heeft er voor gezorgd dat wij aan de wetgeving voldoen maar mist nog snelheid. Daarnaast heeft de scantafel nog niet zijn meerwaarde kunnen laten zien omdat er nog een groot aantal verpakkingen zijn die meerdere barcodes / datamatrices bevat. Poliklinisch worden alle verpakkingen nu nog separaat en handmatig afgemeld, maar zodra de ROWA robot in staat is om de datamatrix te lezen en te verwerken, zal de afmelding grotendeels automatisch geschieden.

Terug naar 2019 in vogelvlucht