Nieuws

SAHZ stopt met productie talksuspensie

26-06-2023
De SAHZ (Stichting Apotheek der Haarlemse Ziekenhuizen) heeft de afgelopen maanden drie meldingen ontvangen van potentiele bijwerkingen van gebruik van de talksuspensie voor pleurodese die de SAHZ produceert. Deze potentiële bijwerkingen zijn, conform de geldende wet- en regelgeving, gemeld bij Bijwerkingencentrum Lareb en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). In overleg met de IGJ heeft de SAHZ, in afwachting van meer informatie van leveranciers en analyse van de bijwerkingen, het product van de markt gehaald. Hierover heeft SAHZ haar afnemers ingelicht. Het product van de SAHZ wordt dus niet meer gebruikt.

De SAHZ bereidt als ziekenhuisapotheek sinds 2008 talksuspensie voor pleurodese en levert deze, met inachtneming van de daarvoor opgestelde regels, aan andere ziekenhuisapotheken. Het is bekend dat de grootte van de talkdeeltjes verband houdt met het optreden van ernstige bijwerkingen. Op dit moment wordt door de SAHZ, in samenwerking met de grondstofleverancier, onderzocht of er wijzigingen zijn opgetreden in de deeltjesgrootte van de gebruikte talk.

Ziekenhuisapotheker en directeur SAHZ, Thijs Giezen; “Wij betreuren deze situatie enorm. De veiligheid van de patiënt heeft altijd onze belangrijkste aandacht en wij zullen er daarom alles aan doen om te achterhalen wat er precies gebeurd is. Zodra er meer duidelijkheid is, maken wij dit via de website bekend.”

Lees hier het bericht van Bijwerkingencentrum Lareb op haar website.